ΜΕΝΟΥ ΠΛΟΗΓΗΣΗΣ

Πως θα κάνετε συντήρηση, καθαρισμό και λίπανση του line roller, στους μηχανισμούς ψαρέμα

Σάββατο, 7 Μάρ 2015

Του Παναγιώτη Γεωργακόπουλου
http://carp-matchfishing.gr/arthra/technika/253-

0000

Το line roller ενός μηχανισμού ψαρέματος είναι ίσως το πιο ευπαθές σημείο του, και η σωστή λειτουργία του είναι το ορθό ζητούμενο για όλες τις τεχνικές ψαρέματος.
Από εκεί περνάει η πετονιά ή το νήμα μας στις ανακτήσεις και η κύρια δουλειά του είναι να περιστρέφεται , για να μην στρίβουν/βιρινιάζουν τα παραπάνω.
Σε αυτό το άρθρο θα ασχοληθούμε με την συντήρηση , τον καθαρισμό και την λίπανση του line roller, για να έχουμε σε άριστη κατάσταση τους μηχανισμούς μας , για κάθε ψάρεμα.

Η περιστροφή του line roller όταν μαζεύουμε την πετονιά στην μπομπίνα μας, όταν ψαρεύουμε casting, match, Bolognese, eging, spinning κ.α, αποτρέπει σε μεγάλο βαθμό το βιρίνιασμα της πετονιάς και του νήματος περισσότερο.
Το σύστημα αυτό δουλεύει με ένα κωνικό κοίλο κύλινδρο, πάνω στο τέλος του pick-up, ο οποίος έχει μια εγκοπή για να περνάει το νήμα, και στο εσωτερικό του ένα ρουλεμάν, για να γυρίζει σε συνεχή βάση. Το σύστημα αυτό αναλόγως με την εταιρεία κατασκευής λέγεται twist buster, anti twist line roller, γενικά ένα σύστημα κατά του στριψίματος της πετονιάς ή του νήματος.

1

Το νήμα λόγω κατασκευής είναι πολύ πιο ευαίσθητο από την πετονιά, γιατί αποτελείται από κλώνους (4 επί, 8 επί κτλ), οι οποίοι δεν δίνουν πάντα στρογγυλή διατομή, αλλά οβάλ ή πλακέ. Επίσης τα νήματα απορροφούν σε κάποιο ποσοστό νερό και αυτό μπορεί να αλλάξει την δομή τους.
Ένας μηχανισμός βέβαια από μόνος του, μπορεί να ευθύνεται για το στρίψιμό του νήματος (κακή μηχανική μαζέματος), ειδικά όταν δεν το μαζεύει ομοιόμορφα μέσα στην μπομπίνα. Σίγουρα η ποιότητα του νήματος παίζει και αυτή ρόλο, μιας τα φθηνά νήματα στρίβουν πολύ εύκολα, δεν έχουν αντοχές και σίγουρα όχι στρογγυλή διατομή.

2

Πέρα βέβαια από όλα αυτά, σίγουρα η σωστή λειτουργία του line roller παίζει πολύ βασικό ρόλο στο σωστό στρώσιμο μέσα στην μπομπίνα, αποτρέπει σε μεγάλο βαθμό τα στριψίματα (δεν μπορούμε να πούμε ότι τα εξαλείφει 100%), και αυξάνει τον χρόνο ζωή του, και όλα τα χαρακτηριστικά που επιτρέπουν το σωστό ψάρεμα.
Οι τεχνικές που καταπονούν περισσότερο το line roller, είναι το spinning, το eging, το shore jigging, λόγω των συνεχών ανακτήσεων, την στατιστική χρήση νήματος και της μεγαλύτερης καταπόνησης του μηχανισμού.

3

Θα χρειαστούμε κατσαβίδια σε διάφορες διατομές, σταυροκατσάβιδα και ίσια (για την βίδα του line roller), πινέλα για καθάρισμα, και λάδι μηχανισμών για τα ρουλεμάν. Τα υλικά αυτά είναι απαραίτητα και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικατασταθούν, για παράδειγμα, δεν μπορούμε να βάλουμε λάδι για ρουλεμάν στα φρένα του μηχανισμού, γιατί δεν θα δουλέψουν ποτέ σωστά.
)

4

Πριν ανοίξουμε οποιονδήποτε μηχανισμό, είναι απαραίτητο να έχουμε το σχεδιάγραμμα με τα επιμέρους εξαρτήματα και τον τρόπο σύνδεσής τους. Εάν έχουμε πάντως αμφιβολίες, καλύτερα να αφήσετε το όλο εγχείρημα σε κάποιον ειδικό για service μηχανισμών.

6

Τραβούμε το bail arm για να αποκαλυφθεί το line roller , και αφαιρούμε με τη σειρά τα εξαρτήματα του line roller.

7

Kαθαρίζουμε με ένα πινέλο την βάση του line roller.

8

Καθαρίζουμε με το πινέλο την βίδα του bail arm.

9

Χωρίζουμε τα μέρη του line roller και τα καθαρίζουμε σχολαστικά.

10

Λαδώνουμε το κάτω μέρος της βάσης του line roller.

11

Λαδώνουμε το κεντρικό ρουλεμάν του line roller .

12

Τοποθετούμε στην θέση τους τα μέρη του line roller με τη σειρά που τα αφαιρέσαμε( ή με βάση το σχεδιάγραμμα του μηχανισμού) ,ένα –ένα , με ένα τσιμπηδάκι.

13

Βιδώνουμε την βίδα του line roller.

14

Είμαστε έτοιμοι για το επόμενο ψάρεμα.

Θα πρέπει να τονίσουμε ότι το λάδι που χρησιμοποιούμε για την λίπανση του ρουλεμάν του μηχανισμού, είναι εξειδικευμένο ,και ενδείκνυται απόλυτα για την χρήση που προορίζεται. Μία σταγόνα είναι υπεραρκετή και δεν χρειάζεται να κάνουμε υπερβολές. Το επιπλέον λάδι δεν βοηθάει και επίσης θα κολλάνε πάνω του όλες οι εξωτερικές βρωμιές, σκόνη και αλμύρα.
Σε τακτά χρονικά διαστήματα πριν ή και κατά την διάρκεια των ψαρεμάτων, ελέγχουμε με το χέρι μας ή με το νήμα εάν κινείται σωστά και ανώδυνα το line roller. Eαν διαπιστώσουμε ότι κάτι δεν πάει καλά, το roller δεν γυρίζει, ή το νήμα μας βιρινιάζει έντονα, προχωρούμε στον καθαρισμό και στην λίπανση του.

15

Μετά από το τέλος του κάθε ψαρέματος είναι υπερβολή να ανοίγουμε και να λιπαίνουμε το ρουλεμάν. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να καθαρίζουμε με ένα βρεγμένο ύφασμα το line roller εξωτερικά(για να φύγουν σκόνες και αλμύρα), και μετά να προσθέτουμε μια σταγόνα λάδι πάνω του.
Αυτό από μόνο του φτάνει για να αυξήσει την διάρκεια ζωής του και να δουλεύει σωστά για πολύ μεγάλο διάστημα.

16

Σε κάθε περίπτωση όμως, εάν το ρουλεμάν μετά από την λίπανση πάλι κολλάει, δεν γυρίζει, έχει σκουριάσει εσωτερικά, ίσως χρειαστεί η αντικατάστασή του, κάτι όμως που καλύτερα να το κάνει κάποιος ειδικός στους μηχανισμούς ψαρέματος. Καλή συντήρηση στους μηχανισμούς σας, και να έχετε όλοι σας καλά ψαρέματα.

Χορηγοί