ΜΕΝΟΥ ΠΛΟΗΓΗΣΗΣ

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΜΗΜΑ ΑΛΙΕΙΑΣ ΚΥΠΡΟΥ

Σάββατο, 13 Ιούν 2020

ΤΕΛΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΩΝ ΣΥΝΟΛΩΝ ΠΡΟΣ ΤΑΘΕ

1a
2
3
4
5
7
8
9

ΕΙΣΗΓΉΣΕΙΣ - ΠΡΟΤΆΣΕΙΣ ΓΙΑ ΔΙΑΒΟΎΛΕΥΣΗ ΜΕ ΤΑ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΑ ΣΥΝΟ

11

ΨΑΡΟΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΥΠΡΟΥ - ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΑΛΙΕΙΑΣ ΘΑΛΑΣΣΗΣ
Η εισήγηση του ΤΑΘΕ για μείωση της πίεσης στα αλιευτικά αποθέματα με επιβολή περιορισμών στις επιτρεπόμενες μέρες αλιείας και πιο συγκεκριμένα την απαγόρευση της ερασιτεχνικής αλιείας με σκάφος και ψαροντούφεκο κατά τις μέρες Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή στην πραγματικότητα δεν θα δόση λύση στο μεγάλο αυτό πρόβλημα.
Μετά από μελέτη προτάσεων και τηλεδιασκέψεων , το Διοικητικό Συμβούλιο κατάληξε στα πιο κάτω :
Βάση των στοιχείων του ΤΑΘΕ που υπάρχουν για το 2019 έχουν εκδοθεί περίπου 5,000 άδειες ερασιτεχνικής αλιείας. Περίπου το 98% ασχολούνται με την ερασιτεχνική αλιεία τα Σαββατοκυρίακα και το καλοκαίρι σε περίοδο διακοπών, μια ή δύο βδομάδων. Με την πρόταση του ΤΑΘΕ αυτό δεν θα αλλάξει. Άρα η πίεση στα αλιευτικά αποθέματα δεν μπορεί να γίνετε από το 2% των ερασιτεχνών ψαράδων που ασχολούνται τις καθημερινές.
Επειδή λέχθηκε στην συνάντηση 9 Μαρτίου από το ΤΑΘΕ ότι θα περιοριστούν οι ημέρες για να γίνετε πιο εύκολος ο έλεγχος της ερασιτεχνικής αλιείας και πάλι αυτό δεν ισχύει στην πραγματικότητα. Δηλαδή θα γίνετε έλεγχος μόνον τις επιτρεπόμενες μέρες και τις υπόλοιπες θα αφήσουνε την θάλασσα στο έλεος του θεού. Ή τρεις ή όλες μέρες της βδομάδας ο έλεγχος πρέπει να είναι ο ίδιος.
(Δηλαδή ο σκοπός της απαγόρευσης δεν είναι ούτε η πίεση των αλιευτικών αποθεμάτων όπως ανακοινώθηκε δημόσια αλλά ούτε ο έλεγχος , όπως λέχθηκε στην συνάντηση).
ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ:

  • Η ενημέρωση των Ερασιτεχνών Ψαράδων είναι στην πραγματικότητα είναι ελλιπής. Πρέπει να γίνει κάποιου είδους εκστρατεία ενημέρωσης, κυρίως από το ΤΑΘΕ με την βοήθεια των Οργανωμένων συνόλων. Οι περισσότεροι Ερασιτέχνες ψαράδες όπως φάνηκε είναι ανημέρωτοι για την νομοθεσία. Εμείς σαν οργανωμένα σύνολα ενημερώνουμε με όλα τα μέσα διαθέτουμε τα μέλη μας αλλά αυτό δεν είναι αρκετό.
    ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
  • Η άδεια Ερασιτεχνικής Αλιείας στην Θάλασσα πρέπει να γίνει μία ενιαία άδεια. Είναι αδιανόητο για ένα ερασιτέχνη ψαρά που ασχολείται και με ψαροτούφεκο και με καλάμι να θέλει δύο άδειες. Στο κάτω κάτω δεν θέλεις να δίνεις και το δικαίωμα αλίευσης των διπλάσιων ποσοτήτων σε μια μέρα.
  • Όπως και στο έντυπο άδειας Ερασιτεχνικής αλιείας , έτσι και όταν βγαίνει η άδεια απο το Ίντερνετ να δίνετε έντυπο στο οποίο στο πίσω μέρος να υπάρχουν οι Όροι αδειών αλιείας και βασικές πρόνοιες νομοθεσίας για την ερασιτεχνική αλιεία.
  • Όσοι κατέχουν άδεια ερασιτεχνικής αλιείας να δικαιούνται τη ποσότητα όπως ορίζεται στους όρους, δηλαδή 10 κιλά ή 5 κιλά και ένα μεγάλο ψάρι. Είναι αδιανόητο να βγάζεις άδεια αλιείας στην οποία οι όροι σου επιτρέπουν τα 10 κιλά ή 5 κιλά και ένα μεγάλο ψάρι και από την άλλη η ίδια νομοθεσία να σου απαγορεύει να αλιεύσεις βάση των όρων της άδειας. (Στην νομοθεσία υπάρχει ότι όσοι ψαρεύουν με καλάμι σε Σκάφος πρέπει απαραίτητα να έχουν άδεια αλιείας αλλά η ποσότητα των αλιευμάτων δεν πρέπει να ξεπερνά το τι δικαιούται η μία άδεια) Αντίθετα όταν ψαρεύεις με Σκάφος με Ψαροτούφεκο όλοι επιβαίνοντες δικαιούνται να αλιεύσουν βάση των όρων έκδοσης της άδειας
    Όσον αφορά περαιτέρω προτάσεις για την Ερασιτεχνική Αλιεία και την συνέχεια της συνεργασίας των Οργανωμένων συνόλων με το ΤΑθΕ θα υποβληθούν μεταγενέστερα

Το Σωματείο στα πλαίσια διαβούλευσης με τα οργανωμένα σύνολα για την αποστολή προτάσεων προς το ΤΑΘΕ που θα αφορούν την Ερασιτεχνική Αλιείας στην Κύπρο έχει δημιουργήσει διάφορες δημοσκοπήσεις στην Ομάδα.

111

Όλες οι δημοσκοπήσεις υπάρχουν στην Ομάδα μας στο πιο κάτω link:
https://www.facebook.com/groups/psarokatastiseskyprou/announcements/

Παρακαλούμε όπως όλοι οι ερασιτέχνες ψαράδες συμμετάσχουν στις δημοσκοπήσεις για να εξαχθούν τα κατάλληλα συμπεράσματα.

Χορηγοί