ΜΕΝΟΥ ΠΛΟΗΓΗΣΗΣ

2020 22/2 Σεμινάριο - Γνωριμία " Αθλητική Αλιεία"

Σάββατο, 22 Φεβ 2020

Ανέκαθεν στη χώρα μας, η αλιεία (Ψάρεμα) αποτελούσε ένα βασικό χόμπι των Κυπρίων.

93

Ωστόσο το χόμπι αυτό αναβαθμίζεται πλέον σε ένα επίσημο άθλημα. Η Αθλητική Αλιεία είναι μια δραστηριότητα που γνωρίζει μεγάλη διάδοση τα τελευταία χρόνια στην χώρα μας. Ευκαιρίες συμμετοχής σε Σεμινάρια , σε Παγκύπρια Πρωταθλήματα , σε Διεθνής Αγώνες με συμμετοχές ψαράδων από διάφορες χώρες , συμμετοχές σε Πανευρωπαϊκά και Παγκόσμια Πρωταθλήματα είναι αυτά που η Αθλητική Αλιεία προσφέρει στον Ερασιτέχνη Κύπριο Ψαρά.
Με αφορμή της δημιουργίας Κυπριακής Ομοσπονδίας Αθλητικής Αλιείας , το Σωματείο μας διοργανώνει σειρά σεμιναρίων γνωριμίας με την "Αθλητική Αλιεία".
Το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου στις 14.00 , στο κατάστημα Technofish στην Λάρνακα θα γίνει το 1ο Σεμινάριο. Ευπρόσδεκτοι όλοι οι ερασιτέχνες ψαράδες , όσοι θα ήθελαν να γνωρίσουν τι είναι η Αθλητική Αλιεία και ποια Αθλήματα την περιλαμβάνουν.

1

“ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ – ΓΝΩΡΙΜΙΑ «ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΑΛΙΕΙΑ”
Τι είναι ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΑΛΙΕΙΑ
Η αθλητική αλιεία είναι Ψάρεμα με Κανονισμούς.
1.- Στην αθλητική αλιεία δεν κυνηγάμε ψάρια τρόπαια αλλά ψάρια μετρήσιμα. Επίσης στην Αθλητική Αλιεία όλα τα Ψάρια επιστρέφοντε πίσω στην θάλασσα.
Τα αλιευτικά μας εργαλεία διαφέρουν απο τα εργαλεία ενώς ερασιτέχνη ψαρά. Άλλα εργαλεία χρησιμοποιεί ο ερασιτέχνης ψαράς που ψαρεύει για να αλιεύσει ψάρια και εντελώς διαφορετικά εργαλεία χρησιμοποιεί όποιος ασκεί την αθλητική αλιείας που ψαρεύει για να αλιεύσει μετρήσιμα ψάρια.

5

2.- Στην αθλητική αλιεία ψαρεύουν πολλοί μαζί ψαράδες στον ίδιο τόπο που ονομάζεται, πεδίο Αγώνα, και είναι υποχρεωμένοι να τηρούν τους ίδιους κανόνες, και βέβαια στην αθλητική αλιεία όλοι ψαρεύουν με ίσους όρους.
3.- Στην αθλητική αλιεία υπάρχει συναγωνισμός Αυτό σημαίνει πως οφείλουν να σέβονται τον συναθλητή τους και να απαιτούν και τον δικό του σεβασμό.
4.- Στην αθλητική αλιεία και με το δεδομένο ότι υπάρχουν νικητές, υπάρχει και υγιείς ανταγωνισμός και αυτό σημαίνει πως πρώτα «συναγωνίζεσαι» και στην συνέχεια «ανταγωνίζεσαι» Άλλωστε ο όρος Αθλητική Αλιεία σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει πως το ψάρεμα είναι άθλημα, με την έννοια που έχουν τα αθλήματα του στίβου που χρειάζονται ειδική σωματική εξάσκηση. Το ψάρεμα είναι άθλημα με την έννοια πως όσοι το εξασκούν, λειτουργούν με όρους που καθορίζουν οι κανονισμοί και με συμπεριφορά που διέπεται από Αθλητικό Πνεύμα, δηλαδή με σεβασμό στους συναθλητές, στο περιβάλλον και στην θαλάσσια ζωή .
5.- Βασική προϋπόθεση για να εξασκήσει κάποιος Αθλητική Αλιεία είναι η γνώση των Κανονισμών. Οι Κανονισμοί όλων των μορφών αθλητικής αλιείας είναι αποτέλεσμα πολλών χρόνων εμπειρίας και κάθε χώρα μεταφράζει τους Κανονισμούς της Διεθνούς Ομοσπονδίας FIPSm και στην συνέχεια τους προσαρμόζει στα εθνικά δεδομένα (κυρίως όσον αφορά την προστασία των αλιευτικών αποθεμάτων) αλλά και στην εθνική Νομολογία όσον αφορά τις διαδικασίες τέλεσης των αγώνων.
6.- Από την στιγμή που θα μπει κάποιος στην θέση ψαρέματος (ψαρεύτρα) το πρώτο πράγμα που πρέπει να φροντίσει είναι η σωστή και λειτουργική τοποθέτηση του αλιευτικού του εξοπλισμού. Πρέπει να στήσει τον αλιευτικό του εξοπλισμό με τρόπο ώστε να μην χάνει άσκοπο χρόνο είτε ψάχνοντας τα απαραίτητα αλιευτικά είδη είτε τοποθετώντας τα απαραίτητα μακρυά από το σημείο που βρίσκεται το καλάμι του.
7.- Στην αθλητική αλιεία, μέσα στις ψαρεύτρες δεν υπάρχουν καρέκλες !! Κανείς δεν πρέπει να κάθεται και να περιμένει κοιτάζοντας το καλάμι του. Το να πρέπει κάποιος να στέκεται συνεχώς όρθιος σε όλη την διάρκεια του αγώνα, σίγουρα απαιτεί καλή φυσική κατάσταση. Όσοι κάνουν πρωταθλητισμό και τουλάχιστον μια εβδομάδα πριν από αγώνα προετοιμάζονται με τρόπο ώστε να μπουν στον αγώνα με την καλύτερη δυνατή φυσική κατάσταση. Η απλή λογική λέει πως κάποιος ψαράς με καλή φυσική κατάσταση και αφού έχει στήσει μια εργονομική ψαρεύτρα θα ρίξει μέσα στην θάλασσα το δόλωμα του περισσότερες φορές από ένα άλλο συναθλητή του που θα κάθεται λόγω έλλειψης καλής φυσικής κατάστασης αλλά και θα ψάχνει τα απαιτούμενα εδώ κι εκεί λόγω μη λειτουργικής ψαρεύτρας. Ακόμα και μία φορά περισσότερο αν κάποιος ρίξει το δόλωμα του στην θάλασσα από κάποιον άλλο αμέσως αποκτάει πλεονέκτημα και μπορεί να βγάλει έως και 3 ψάρια περισσότερα και τα οποία μπορεί να του δώσουν την νίκη στον αγώνα. Συμπερασματικά στην αθλητική αλιεία συνήθως χρησιμοποιούμε αρματωσιές με 3 αγκίστρια,

7

8.- Για όσους ασκούν την αλιεία από την ακτή, είναι απαραίτητο να έχουν καλή ψαρευτική βολή. Όποιος έχει καλή ψαρευτική βολή δηλαδή όποιος φτάνει πιο βαθειά αποκτάει αμέσως πλεονέκτημα έναντι κάποιου άλλου συναθλητή του που θα ρίχνει κοντά. Ο ψαράς με την μακρινή βολή έχει μεγαλύτερο Αλιευτικό πεδίο να ψάξει τα ψάρια. Είναι κατανοητό πως αφού στην αθλητική αλιεία ψαρεύουμε σε συγκεκριμένο αλιευτικό πεδίο που είναι ως προς το πλάτος ίδιο για όλους, πλεονέκτημα θα έχει αυτός που θα μπορεί να ψαρεύει σε μεγαλύτερο μήκος αλιευτικού πεδίου. Και το κυριότερο τα ψάρια δεν είναι πάντα κοντά μας… υπάρχουν αλιευτικά πεδία με διαμόρφωση βυθού τέτοια ώστε να παιτεί να φτάσουμε πχ. την τραγάνα ή την αποχή.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Η αθλητική αλιεία για όποιον επιθυμεί να την ασκεί σωστά είναι ένας τρόπος ψαρέματος τελείως διαφορετικός από την ερασιτεχνική αλιεία. Επειδή όλοι όσοι ασκούν αθλητική αλιεία έχουν ξεκινήσει αλλά και συνεχίζουν να ασκούν και την ερασιτεχνική αλιεία πρέπει να μπορούν να τα διαχωρίσουν και να καταλάβουν τις βασικές αρχές της αθλητικής αλιείας που συνοψίζονται ως εξής :
ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΑΘΛΗΤΕΣ ΜΑΣ
ΑΥΣΤΗΡΗ ΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ
ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΨΑΡΕΥΤΡΑ
ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΨΑΡΕΥΤΙΚΗ ΕΥΣΤΡΟΦΙΑ (κατάλληλα αλιευτικά εργαλεία, «διάβασμα μορφολογίας βυθού, κλπ)
ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΛΗ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΛΗ ΨΑΡΕΥΤΙΚΗ ΒΟΛΗ
Σημαντικό για τους όλους όσους θέλουν να ασχοληθούν με την Αθλητική: είναι μεγάλος μύθος ότι στην αθλητική αλιεία είναι απαραίτητα τα ακριβά αλιευτικά εργαλεία Στην αθλητική αλιεία είναι απαραίτητα τα σωστά αλιευτικά εργαλεία για τις συνθήκες του αγώνα όσον αφορά τα είδη των αλιευμάτων που υπάρχουν συνήθως στο αγωνιστικό πεδίο αλλά και τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατούν την ώρα του αγώνα. Επίσης η εμπειρία έχει δείξει πως στην αθλητική αλιεία, όσοι δεν μπορούν να ξεχάσουν το κυνήγι του μεγάλου θηράματος και του ψαριού τρόπαιο , δεν θα έχουν επιτυχίες.
Με την απλή λογική και σύμφωνα με τον τρόπο βαθμολόγησης αν κάποιος στοχεύει (με μονάγκιστρο και περιμένοντας….) στο ένα μεγάλο ψάρι… θα χάσει σίγουρα από τον συναθλητή τους που θα ψαρεύει σύμφωνα με τους βασικούς όρους της αθλητικής αλιείας.
Η αθλητική αλιεία για όποιον την καταλάβει σε βάθος, είναι ένας τρόπος ψαρέματος διαφορετικός αλλά συνάμα και μαγικός. Σίγουρα μας κάνει καλύτερους ψαράδες αλλά το κυριότερο μας κάνει ψαράδες με ευαισθησίες που μόνο όποιος τις κάνει βίωμα τις νοιώθει.

Χορηγοί